Road to Dreams, Wax ağında geliştirilmiş olan, set koleksiyonu türünde oyna kazan oyunudur. Road to Dreams oyununda, freelancer olarak çalışan bir bilişimciyi canlandırıyoruz. Karakterimizin seçtiği yolda onun adına kararlar alacak, onu ilerletecek, bir uzman haline getirecek ve hayallerini gerçekleştirmesini sağlayacağız.
Road to Dreams oyununda canlandırdığımız karakterin ismi Bob. Bob 3 yıl boyunca aynı şirkette alelade bir ofis elemanı olarak çalışırken mobbing, yetersiz kazanç ve iş yerinde yaşadığı diğer sorunlar nedeniyle istifa eder. Yeni iş arama süreçlerinde de başarısız olur. Bunun ardından evini satar ve oradan edindiği sermaye ile freelancer olarak çalışmaya başlar.
Oyunu oynayabilmek için ihtiyacımız olan, olmazsa olmaz bazı nft eşyalar var:
Odalar 5 farklı nadirlikte bulunmakta ve her bir nadirlik için de farklı iş tamamlama sürelerine sahipler. Bunun yanı sıra ‘subscription’ satın alabilmemiz için gereklidir.
‘Subscription’ satın alındığında gelirimiz, karakterimizin net kazancının %5 azı kadar olacak ancak çalışma süremiz artacaktır.
Tablo 1 : Odaların net kazanca etkisi ve ‘subscription’ satın alındığındaki çalışma süreleri.
Tablo 2 : Karakterlerin net gelirleri
Tıpkı odalar gibi, 8 adet eşyamız da kazancımızı etkilemektedir.
Eşyalar:
Eşyaların her biri 1. seviyeden 10. seviyeye kadar yükseltilebilmektedir. Eşyaların seviyesini yükseltmek, statümüzü etkileyecek ve kazançlarımızı arttıracaktır. Statümüz arttığında tek seferde 1’den fazla sipariş alabileceğiz. Eğer tüm eşyalarımızı 1 seviye geliştirirsek, kazancımız aşağıdaki tabloda görüldüğü yüzdelikte artacaktır.
Tablo 3: Eşyaların hepsi 1 seviye geliştirildiğinde kazanç oranına etkileri.
Eşyaların seviyesini arttırdığımızda nadirlik değerine göre kazanç bonusu, seviye başına RTD coin ücreti, verdiği statü puanı da değişmektedir. Aşağıdaki tabloda yalnızca common nadirlikteki eşyaların seviyesi geliştirildiğinde kazanca eklenecek bonus, ödenecek RTD coin bedeli, elde edilecek statü puanları gösterilmiştir. Diğer nadirliklerin bonuslarını görmek için buraya tıklayarak Road to Dreams’in whitepaper’ının ilgili sayfasına gidebilirsiniz. Bu tabloda gösterilen değerler 8 eşyanın da seviyesinin 1 basamak arttırıldığında elde edilecek bonusları, bedelleri göstermektedir. Eğer tek 1 eşyanın vereceği bonusu öğrenmek istiyorsak burada belirtilen miktarı 8’e bölmeliyiz.
Tablo 4: Eşyaların seviyesi arttırıldığında elde edilecek bonuslar.
Eşyalar yükseltilince statümüz artacak ve bu da bize fazladan sipariş üzerinde çalışmamızı sağlayacak. Aynı anda 1’den fazla siparişi tamamlamak istiyorsak eşyalarımızın seviyesini geliştirmemiz gerekiyor. Aşağıdaki tabloda (Tablo 4) fazladan sipariş bölmeleri için gerekli olan statü puanları ve (Tablo 5) yeni slotları satın almamız için gerekli olan RTD coin bedelleri gösterilmiştir.
Tablo 5: Statü puanları ve fazladan sipariş slotu sayısı.
Tablo 6: Fazladan slot satın almak için gerekli olan RTD coin miktarları.
Bob hayali bir karakter olsa da nihayetinde o da bir insan ve yaptığı işler onu yormakta, enerjisini tüketmektedir. Bob’un çalışmaya devam etmesini istiyorsak, enerjisini doldurmalıyız. Enerji doldurmak ne yazık ki bedava değil. Bunun için belirlenen miktar 1 birim enerji başına 1 RTD coin. 1 Enerji = 1 RTD Coin. Ayrıca oyuna, karakterimizin nadirlik derecesine göre bize verilen belli bir miktar enerji ile başlıyoruz. Oyuna kaç enerjiyle başlayacağımızı ve en fazla ne kadar enerji depolayabileceğimizi gösteren görseli inceleyebilirsiniz:
Tablo 7: Karakter nadirliği başına hazır verili enerji ve maksimum enerji miktarları.
Oyun mekaniklerinden belki de en önemlisi siparişler (Order). Her bir Order kartının nadirlik derecesine göre getirisi var. En önemli olanı da nadirliği ne olursa olsun her bir Order kartının toplamda 24 kullanım hakkı var. 24 kere işlem yapıldıktan sonra Order kartımız yanıyor ve oyunu oynamaya devam etmek istiyorsak yeni bir order kart satın almamız gerekmektedir.
Order kartları karakterimizin nadirlik derecesiyle AYNI derecede olmalı ve karakterimizin iş yapma türüyle aynı türde olmalıdır. Buna göre karakterimiz Rare nadirlikte ve Programming alanında çalışıyor. O halde biz sadece Rare nadirlikte IT Order kartı ile çalışabiliriz. Order kartlar Atomichub marketinden satın alınabilirler. Bunun yerine oyunun içinden sandık satın alabilirsiniz ancak oyunun içinden alacağınız sandıklar 3 farklı Order kart türünü de içerir. Yani satın aldığınız sandıktan sizin karakterinizin yönelimine uygun Order kart çıkmayabilir.
Tablo 8: Siparişlerin kazanç miktarı
Aşağıdaki tabloda da oyun içerisinden Order kart çıkan kutuların satış bedelleri gösterilmektedir.
Tablo 9: Order kart içeren sandıkların oyun içi RTD coin bedelleri.
Oyun içerisinde yeni nadirlik derecesinde nftler elde etmemizi sağlayan bir crafting sistemi mevcut. Elimizdeki nftleri daha yüksek nadirlik derecesine yükseltmek için, düşük nadirlikteki nftler ve bir miktar RTD coin gerekmektedir. Elimizdeki common nft setini rare yapmak istiyorsak hem common setimizi yakacağız hem de bir miktar RTD coin ödeyeceğiz. Bununla ilgili daha detaylı bilgi için (https://wp.rtd-game.com/whitepaper/game-mechanics/craft ) buraya tıklayabilirsiniz.
Bu mekanik oyunda ekstra bir gelir elde etmek için tasarlanmış Merchant’s Skill mekaniği şu şekilde çalışmaktadır. Oyun yapımcıları tarafından belirlenecek olan 2 özel gün olacak: Manager’s Day ve Bonus Day. Manager’s Day günü yaptığımız alışverişlerin miktarına göre Bonus Day gününde kazancımıza belirli bir yüzdelikte artış sağlanacak.
Tablo 10: Manager’s Day günü yapılan harcamaların Bonus Day günündeki getirileri
Road to Dreams’in derin matematiğine ve keyifli görsellerden oluşan atmosferi cezbedici görünmekte. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki ekip henüz, Wax ağının güvenilir marketi olan Atomichub’tan doğrulama almamış durumda. Atomichub’tan doğrulama almak gerekli mi? Bu ne kadar önemli gibi konuları tartışmak için Discord sunucumuza bekliyoruz!
Website – https://rtd-game.com/
Whitepaper – https://wp.rtd-game.com/
Twitter – https://twitter.com/Rtd_wax_game
Discord: https://discord.gg/6hDfCQcQSk
Geleneksel oyunlar (web2) ve blockchain oyunları (web3) arasındaki fark nedir?